DE LINIE

De linie tussen storm en stilte

Wat hebben de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de harp gemeen? De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1870 in gebruik genomen. In datzelfde jaar werd de harp genoemd in de eerste Winkler Prins Encyclopedie, omschreven als “Eén der bij de oude volkeren meest geliefkoosde snaarinstrumenten”. De harp: sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend. Net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Harpiste Beate Loonstra speelt nieuwe muziekstukken rond het thema storm en stilte. Ieder mens en iedere regio heeft zijn eigen verhaal en geluid. Hoe zit dat met de stilte en de Waterlinie?

Waarom de Waterlinie? 1870, het jaar van de Waterlinie, bleek een kruispunt naar de moderne wereld. 150 jaar later vormen de verdedigingswerken van de Waterlinie een natuurlijke scheiding tussen de randstad en het binnenland, de linie tussen storm en stilte. Hier weerkaatst de echo van de historie, een militair verleden. De opmaat van De Linie tussen Storm en Stilte vond plaats tijdens de Utrechtse 4 mei Herdenking vanaf Fort Lunet 1 waarbij de harp symbool stond voor hoop en het ontwaken van de wereld. Beate Loonstra tourt met haar harp langs 6 locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Speeldata:
19 juni 12.00 Fort Pannerden
19 juni n.t.b. Waterliniemuseum Fort Vechten
n.t.b.