DE LINIE

Harpiste Beate Loonstra zet UNESCO Werelderfgoed op muziek
Een ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de harp

RTV Utrecht maakte bovenstaande reportage over De Linie.  Lees hier het volledige artikel.

Hoe UNESCO Werelderfgoed muzikaal klinkt? Harpiste Beate Loonstra laat het deze zomer horen in haar programma De Linie. De Utrechtse musicus speelt met haar harp nieuwe muziekstukken rond het thema storm en stilte, in prachtig bijpassend decor: langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kersvers toegevoegd aan de lijst met UNESCO Werelderfgoed. Op vrijdagavond 13 augustus speelt zij de première van De Linie op de prachtige binnenplaats van het Waterliniemuseum in Bunnik, Fort Vechten. Die avond is het museum speciaal opengesteld voor publiek, om de UNESCO-erkenning van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Limes te vieren.

De dagen erop zal Beate zal De Linie nog enkele keren spelen in de provincie Utrecht. Op zater- dag 14 augustus geeft ze een reprise op Fort Vechten, op zondag 15 augustus speelt ze op Fort Vreeswijk (Nieuwegein) en Fort Maarsseveen (Maarssen). De optredens van Beate duren een half uur en zijn – waar mogelijk – gratis toegankelijk.


Ieder mens en iedere regio heeft zijn eigen verhaal en geluid. Hoe zit dat met de Waterlinie? Beate raakte het afgelopen jaar door de Nieuwe Hollandse Waterlinie zodanig geïnspireerd, door de dat ze besloot een eigen programma te maken over dit bijzondere, kersvers tot UNESCO-Werelderfgoed uitgeroepen, fenomeen: De Linie, tussen storm en stilte. Haar instrument, de harp, is namelijk sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend; net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Maar er is meer dat Beate prikkelde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1870 in gebruik genomen. In datzelfde jaar werd de harp genoemd in de eerste Winkler Prins Encyclopedie, omschreven als “Eén der bij de oude volkeren meest geliefkoosde snaarinstrumenten”. Waterliniejaar 1870 bleek een kruispunt naar de moderne wereld. 150 jaar later vormen de verdedigingswerken van de Waterlinie een natuurlijke scheiding tussen Randstad en binnenland. Hier weerkaatst de echo van de historie, een militair verleden. En horen we ondertussen de vogeltjes fluiten, in prachtige natuurlandschappen.

Tourdata:
Vrijdag 13 augustus 2021, 21.00 uur: Waterliniemuseum, Fort Vechten, Bunnik (première) Zaterdag 14 augustus 2021, 14.00 en 16.00 uur: Waterliniemuseum, Fort Vechten, Bunnik Zondag 15 augustus 2021, 11.00 uur: Fort Vreeswijk, Nieuwegein
Zondag 15 augustus 2021, 15.00 uur: Fort Maarsseveen, Maarssen

Harpiste Beate Loonstra behaalde haar master summa cum laude aan het Utrechts Conservatori- um en studeerde aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Ze is een veelzijdig musi- cus, wordt geroemd om haar enorme vertelkracht en speelde op NPO Radio4, met het Metropole Orkest, Cappella Amsterdam, op festival Tomorrowland en November Music.

Naast haar ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie is Beate deze zomer onder meer te beluisteren bij Music in the Making: Een Harp onder de Riem in Amsterdam (dagelijks t/m 31 juli, Mozes en Aäronkerk) en als speler en componist bij de muziek- en poëziewandeling Carnaval der Bedreigde Dieren in Assen, Doorn en Vught (21 augustus-5 september). Beate is tevens docent en artistiek leider bij DUMS, De Utrechtse Muziekschool.

De Linie is tot stand gekomen met dank aan het Fonds Podiumkunsten.