IMG_2337 2017 Beate - Milagro ElstakBeate werd op zeer jonge leeftijd op slag verliefd op de harp en speelt al vanaf haar zesde jaar. Ze studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium, waar ze in maart 2017 haar mastergraad (pathway performance) behaalde met een 9,5 en waarbij ze omschreven werd als een ‘waanzinnig talent, technisch geweldig, een allround musicus met een enorme vertelkracht en een heel eigen muzikale identiteit’. Tijdens de master studeerde Beate mede dankzij ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds ook bij Imogen Barford aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen, waar ze ook improvisatielessen volgde. 

Beate heeft diverse (eerste) prijzen gewonnen bij o.a. het Nederlands Harpconcours, het Prinses Christina Concours en het Rosa Spier Harpconcours. Ze geeft concerten en volgde masterclasses binnen verschillende muziekgenres bij gerenommeerde musici in binnen- en buitenland en soleerde met diverse orkesten. Beate kijkt graag verder dan het geijkte repertoire en werkt daarom regelmatig samen met componisten om nieuwe composities voor de harp tot stand te laten komen. Ook arrangeert ze zelf muziek voor de harp die in eerste instantie niet voor het instrument geschreven is.

Naast haar grote liefde voor solospel, speelt Beate ook graag in ensembles en met koor en/of orkest. Hoogtepunten daarvan zijn o.a. haar duospel met violiste Emmy Verhey, haar samenwerkingen met het Metropole Orkest en meerdere live optredens op Radio 4.
Beate heeft als harpdocent een vaste aanstelling bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) en Kunstencentrum Nieuwe Vaart te Vleuten.