BEATE


Beate en de harp: ‘a match made in heaven’. Spelend vanaf haar zesde jaar, studeerde Beate in 2017 haar mastergraad summa cum laude af bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium. Getypeerd als een ‘waanzinnig talent, technisch geweldig, een allround musicus met een enorme vertelkracht en een heel eigen muzikale identiteit’, met concertervaring in binnen- en buitenland en diverse prijzen op zak (Nederlands Harpconcours, Prinses Christina Concours, Rosa Spier Harpconcours). Tijdens haar master studeerde Beate ook aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen, waar ze onder andere improvisatielessen volgde.

Beate componeert, improviseert, arrangeert en werkt samen met andere componisten aan nieuwe werken voor de harp.  Daarbij heeft ze oog voor de maatschappelijke context. Beate is initiatiefnemer van improvisatiefestival Music in the Making – Een Harp onder de Riem en Waterlinie-tournee De Linie – Tussen Storm en Stilte. Ze stond met het programma In een ander licht aan de start van de Utrechtse 4 mei-herdenking vanaf Fort Lunet 1; inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Landelijke media-aandacht ontving ze met DUMS voor het project Thuis met DUMS, waarin tijdens de eerste coronalockdown isolement onder 70-plussers werd voorkomen middels een nieuwe online lesmethode.

Beate is regelmatig te horen op radio en televisie. Afgelopen zomer zond VPRO Vrije Geluiden een reeks van 15 composities geschreven en uitgevoerd door Beate met gastmusicus uit op NPO Radio 4. Ze speelt regelmatig met het Metropole Orkest, tourde met topkoor Cappella Amsterdam en speelde duo’s met artiesten als violiste Emmy Verhey en hiphopper Fresku. Van het Concertgebouw tot dancefestival Tomorrowland, van een historisch fort tot een buurtcommunity, in een concertreeks en in de studio: alles is haar podium.

Al tijdens haar opleiding begon Beate met doceren. Het doorgeven van kennis en passie voor muziek, de harp en cultureel ondernemerschap zijn onlosmakelijk verbonden aan de vreugde van het zelf spelen en pionieren. Beate is harpdocent bij DUMS De Utrechtse Muziekschool en Kunstencentrum Nieuwe Vaart Vleuten. Haar brede ervaring in muziekeducatie van projecten in het primair onderwijs tot gastlessen op het conservatorium  neemt Beate mee in de organisatie van DUMS, waar ze artistiek leider is. De liefde voor nieuwe muziek komt tot uiting bij Podium Pakhûs SOLO in Stiens waar Beate programmadirecteur is.

“Muziek als zuurstof voor de ziel en een verbindend middel in de maatschappij.”

Download hier een korte biografie voor programmaboek of aankondiging:
Beate Loonstra bio kort najaar ‘23